10-11 грудня 2020 року у м. Косів Івано-Франківської області відбулася ІІ Всеукраїнська краєзнавчо-етнологічна конференція учнівської молоді «Лиш те в народі буде жити, що серце серцю передасть…»
Організаторами конференції є Український державний центр національно патріотичного виховання, краєзнавства і туризму учнівської молоді та Івано-Франківський обласний центр туризму та краєзнавства учнівської молоді. Співорганізаторами конференції є Івано-Франківська обласна організація Національної спілки краєзнавців України, Івано-Франківська обласна організація Національної спілки письменників України, Івано-Франківський обласний осередок Національної спілки майстрів народного мистецтва України та Івано-Франківська обласна спілка журналістів Національної спілки України.
У зв’язку з дією карантинних обмежень, пов’язаних з вірусною хворобою COVID-19, та зважаючи на рекомендації МОН щодо обмеження масових заходів, конференція проводилась в режимі on-line.
Метою цього заходу є виховання ціннісного ставлення особистості до етнокультурної спадщини українського народу; формування у молодого покоління почуття любові до Батьківщини, поваги до народних звичаїв, традицій, духовних цінностей нашого народу та зміцнення дружніх творчих зв’язків між дітьми та молоддю, педагогами, науковцями різних областей України.
Конференція проводилася в два етапи: перший етап – (заочний) попередній розгляд та відбір кращих краєзнавчо-дослідницьких робіт учасників конференції; другий етап – (очний) авторська презентація краєзнавчо-дослідницької роботи. Програмою конференції є пленарне засідання, робота секцій за такими напрямами: «Традиції, звичаї та обряди українського народу», «Український побут, народні ремесла, художні промисли», «Традиційне вбрання українців», «Народна архітектура та її стилі», «Говірка, наріччя та діалект».
Під час конференції прозвучали понад 100 виступів юних дослідників краєзнавців-етнологів з 18 областей України, які розкрили традиції свят і обрядів, побутову культуру українців різних областей; озвучувалися теми про народні ремесла та промисли, народну творчість, медицину і педагогіку, ігри та забави, розкривалися самобутні портрети майстрів народної творчості.
Косівський район на конференції представляла вихованка географічно-краєзнавчого гуртка Рожнівського ліцею «Гуцульщина» імені Федора Погребенника учениця 8-А класу Галичук Ірина, (керівник вчитель географії, керівник гуртка Галичук О. В.) Іринка представляла свою доповідь на секції «Український побут, народні ремесла, художні промисли». В своїй роботі «Поєднання минулого та сучасного» вона розкрила історію розвитку гончарства на Косівщині, дослідила особливості сучасного гончарства на прикладі кераміста Сергія Дутки, а також показала сучасне значення ремесла у розвитку регіону. В своєму досліджені Ірина підкреслила, що ці традиції зберігають і здобувачі освіти Рожнівського ліцею «Гуцульщина» імені Федора Погребенника на заняттях трудового навчання, де вчаться працювати з глиною.
Всі учасники конференції отримали безліч приємних вражень та знайшли нових друзів, хоч і все відбувалось on-line.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *