Пам’ять від жаху кричить,
Серце від болю щемить,
За убієнних безвинно
Синів і дочок України.

Пам’ятна книга історії українського народу містить в собі багато славних сторінок, та серед них є кілька, написаних криваво-чорним кольором. Чи не найчорнішою сторінкою історії українського народу є голодомор 1932 – 1933 років. Це було не стихійне лихо, а жахлива трагедія, яка забрала в могили мільйони невинних українців – старих, молодих, дітей.
Напередодні Всеукраїнської акції «Запали свічку пам’яті померлим від голоду», приуроченій 87-й річниці Голодомору 1932-1933 років в Україні, в Рожнівському ліцеї «Гуцульщина» було проведено інформаційно-просвітницькі заходи. У шкільній бібліотеці організована тематична виставка «Трагічні уроки історії», у холі ліцею оформлено інформаційний стенд. Класними керівниками проведено години спілкування на тему: «Історія гідності. Голодомори».
26 листопада 2020 року відбулося засідання учнівського самоврядування за круглим столом, де учні мали змогу переглянути фільм «Червоне намисто» та послухати страшні уривки спогадів того часу. Наприкінці засідання, учні хвилиною мовчання вшанували пам’ять померлих. В цю мить кожен замислився про той непереборний жах, який охоплює людину в момент, коли дитина просить у матері їсти, а навіть малесенького шматочка хліба немає, про нестерпний біль від втрати рідних…
Голодомор 1932-1933 років в Україні назавжди залишиться в нашій пам’яті, як одна з найстрашніших сторінок минулого, тому що пам’ять – це нескінченна книга, в якій записано все життя: і життя людини, і життя країни.
Народ України схиляє голову, перед трагічною сторінкою свого життя.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *