У сучасному світі, де зростання потреб населення та економіки супроводжується знищенням навколишнього середовища, вагоме місце посідає формування екологічної свідомості як розуміння залежності добробуту людей від цілісного співіснування з екосистемою. Одними з дієвих методів формування екологічної свідомості залишаються екскурсії в природу, еколекторії, екоконкурси та фестивалі (екофести, грінфести тощо). Адже серед усього різноманіття чинників вирішальний і безпосередній вплив на формування екологічної свідомості здійснюється саме через соціальне середовище. Значну роботу в цьому напрямку проводить Національний природний парк «Гуцульщина», організовуючи різноманітні екозаходи, починаючи від шкільних уроків на екологічну тематику і закінчуючи масштабними фестивалями екомистецького спрямування.

Рожнівський ліцей «Гуцульщина» імені Федора Погребенника плідно співпрацює з НПП «Гуцульщина» в аспекті екологічної освіти та формуванні екологічної свідомості. За нетривалий період співпраці проведено велику кількість спільних еколого-освітніх заходів. Зокрема, в рамках реалізації проекту «Healthy Schools: заради здорових і радісних школярів» працівниками Парку для учнів і вчителів ліцею проведено екскурсію екостежкою «До оглядового майданчика на гору Острий» та організовано корисний відпочинок у рекреаційному осередку «Зелена школа». З нагоди відзначення Міжнародного дня лісу (21 березня) та Міжнародного дня води (22 березня) відділом рекреації Парку організовано та проведено екопленер «Друзі лісу», в якому взяли участь і юні талановиті художники Рожнівського ліцею. Діти намалювали чудові еколого-просвітницькі стенди розміром 60х80 см, тим самим зробивши значний внесок для збереження природи рідного краю. А нещодавно до НПП «Гуцульщина» завітали учні 4-х класів ліцею, які є учасниками клубу «Юні лісові рейнджери». Для юних гостей працівники відділу еколого-освітньої роботи провели інтерактивне заняття «Екозвички на кожен день», де діти дізнались, як економити воду, світло, сортувати сміття. Також працівники Парку проводили рожнівським школярам цікаві уроки добра, а найменшим учням розповідали про осіння зміни у природі. Окрім того, учні ліцею завжди беруть участь у фотоконкурсі «Моя мальовнича Косівщина», що вже декілька років поспіль організовується НПП «Гуцульщина» та у зимовому фестивалю «Новорічно-різдвяна іграшка».

22 травня в еколого-просвітницькому центрі «Маєток Святого Миколая» НПП «Гуцульщина» відбулися І регіональні еко-арт фестини «Гуцульські веснянки у Миколая». У рамках фестин проведено ряд заходів, зокрема екоквест «Друзі природи», учасники якого змагалися між собою в знаннях із зоології, ботаніки, вмінню орієнтуватися на місцевості. В екоквесті взяла участь і виборола 3-тє призове місце команда «Флористи» Рожнівського ліцею. За участь і перемогу діти одержали цікаві призи та солодкий подарунок від Святого Миколая. Окрім настільної гри, команда отримала цікавий приз – деревце – тую кулясту, яку ліцеїсти висадили на шкільному подвір’ї як пам’ятку про здобуту перемогу та отримані знання про збереження навколишнього середовища.

Рожнівський ліцей «Гуцульщина» імені Федора Погребенника щиро дякує працівникам Парку за їх нелегку і дуже потрібну працю на ниві пропагування збереження довкілля. А також сподіваємося на подальшу тісну співпрацю з метою формування у підростаючого покоління високої екологічної свідомості та любові до рідного краю.

Оксана Крутофіст – заступник директора з навчально-виховної роботи Рожнівського ліцею «Гуцульщина» ім. Ф. Погребенника.

[envira-gallery id=”2650″]




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *