Вчитися важливо!

Що порадити випускникові і його батькам? Звичайно ж, всерйоз замислюватися над тим, ким бути, варто було класі в дев’ятому, чи у десятому. Причому, одного «хочу» тут явно недостатньо. Необхідно тверезо оцінювати ті якості, якими наділила дитину природа та батьки.
Якщо ж дитина дотепер не визначилася з вибором «життєвої дороги», потрібно допомогти їй відповісти на запитання:
— до чого вона має схильність, що вміє робити, які заняття їй приємні?
— що вона знає про професію, яку вибрала, або чим хотіла б займатися в житті?
На перше запитання допоможе знайти відповідь професійна консультація. Профорієнтація дозволяє зрозуміти, який вид професійної діяльності Вам більше підходить; допомагає оцінити власні здібності, інтереси, можливості та усвідомлено обрати майбутню професію.

Якщо Ви тільки починаєте свій кар’єрний шлях — завдяки вчасному тестуванню Ви зможете обрати собі майбутній фах, зорієнтуватися на кого вчитися або в якій сфері шукати роботу.
• Вибір професії (тест Я. Холланда)
Методика вивчення характерологічних рис особистості С. Грачова
• Тест «Моя майбутня професія»

Порад психолога

Обираючи професію, використовуйте формулу:
« ХОЧУ – МОЖУ – ТРЕБА»
• «ХОЧУ» — це те, що Вас приваблює в професії;
• «МОЖУ» — це Ваші можливості: здібності, знання, вміння, стан здоров’я, потрібні для обраної професії;
• «ТРЕБА» — це попит на обрану професію на ринку праці регіону, країни;

Десять помилок при виборі професії

1. Не ставтесь до вибору професії як такого, що здійснюється один раз на все життя.
В любій сфері діяльності відбувається закономірна зміна занять, спеціальностей, посад, місць праці по мірі зростання досвіду і кваліфікації людини.
2. Розрізняйте поняття: посада, професія, спеціальність. Наприклад, головний лікар – це посада, лікар – професія, стоматолог – спеціальність.
3. Не вибирайте професію за її зовнішніми ознаками. Завжди намагайтеся глибше дізнатися про зміст професії, суттєві сторони повсякденної праці профісіонала.
4. Не піддавайтесь упередженням щодо тієї чи іншої професії. Мода на професії постійно змінюється, сьогодна одні професії престижні, завтра – інші. Але мода на професії не завжди встигає за змінами ринку праці.
5. Не перенось свої відношення до людини – представника тієї чи іншої професії на саму професію. Привабливі чи непримні особисті якості конкретної людини не завжди являються професійно важливими для тієї чи іншої професії.
6. Не ототожнюй навчальні предмети і професії. Світ професій значно ширший, ніж це можна уявити на основі переліку шкільних предметів.
7. Не вибирай професію “за компанію”, під впливом товаришів.
8. Не вибирай професію, не вивчивши її, не проаналізувавши своїх особистих якостей, склади схему професіограми та психограми професії.
9. Не обирай професію, не оцінивши своїх фізичних та психічних особливостей.
10. Не поспішай робити свій вибір, якщо ти не отримав достатньої інформації про вимоги які висуває вибрана тобою професія.

Кілька порад для випускників від Еріка Шмідта, Роберта Де Ніро та інших відомих людей

1. Мелоді Хобсон, президент фонду Ariel Investments:
Навіщо обмежувати себе тим, що і так відомо? Зробіть зусилля, щоб вийти з вашої зони комфорту. Зробіть більше, ніж просто приймати різноманіття світу – шукайте його. Я обіцяю, що це зробить вас більш цікавими, більш поінформованими і більш розумними людьми.

2. Джефф Іммельт, генеральний директор General Electric:
Якщо ви не знаєте, до чого хочете прийти, то ви так ні до чого і не прийдете. Насправді, ви не можете передбачити майбутнє. Але вашою метою повинно стати бажання заробити по максимуму на кожному життєвому циклі.

3. Еван Шпігель, генеральний директор Snapchat:
Я переконаний в тому, що є дуже швидкий спосіб усвідомити важливість того, що ви робите – це дочекатися когось, хто запропонує вам купу грошей за ваш твір. І якщо ви не продасте свою справу, то дізнаєтеся щось дуже важливе про себе.

4. Меттью МакКонахі, актор:
Давайте визнаємо це: в кожному з нас живуть два вовки, хороший і поганий, ви розумієте, про що я говорю. І вони обидва хочуть їсти. Нам потрібно просто годувати хорошого вовка трохи більше, ніж поганого.

5. Джордж Буш, колишній президент США:
Тим, хто закінчив навчання на «відмінно» і з масою нагород, я хочу сказати – «хороша робота». І, як я люблю говорити «трієчникам», ви теж можете стати президентом.

6. Ерік Шмідт, голова ради директорів Google:
Майбутнє не трапляється просто так. Воно не викувано, не написано і не закодовано десь там. Немає такого алгоритму, який говорить, що якщо зробити X, то Y обов’язково відбудеться. Технології не працюють самі по собі. Це просто інструмент. І ви ті, хто може використовувати його владу.