Якість освіти втрачає свою цінність, якщо життю та здоров’ю здобувачів освіти або працівників закладу під час освітнього процесу загрожує небезпека. Створення безпечного освітнього середовища складається з багатьох компонентів, дотримання чималої кількості вимог — будівельних, санітарних та інших, а також потребує координації зусиль великої кількості людей — насамперед засновників закладів освіти, територіальних правоохоронних органів, керівника закладу і, звичайно, самих учасників освітнього процесу: учнів, студентів, батьків, педагогічних працівників.

15 липня 2021 року до частини 1 статті 1 Закону України “Про освіту” було внесено дуже важливі зміни — додано визначення безпечного освітнього середовища — це сукупність умов у закладі освіти, що унеможливлюють заподіяння учасникам освітнього процесу фізичної, майнової та/або моральної шкоди, зокрема, внаслідок недотримання вимог санітарних, протипожежних та/або будівельних норм і правил, законодавства щодо кібербезпеки, захисту персональних даних, безпечності та якості харчових продуктів та/або надання неякісних послуг з харчування; шляхом фізичного та/або психологічного насильства, експлуатації, дискримінації за будь-якою ознакою приниження честі, гідності, ділової репутації (зокрема шляхом булінгу (цькування), поширення неправдивих відомостей тощо), пропаганди та/або агітації, у тому числі, з використанням кіберпростору, а також унеможливлюють вживання на території та в приміщеннях закладу освіти алкогольних напоїв, тютюнових виробів, наркотичних засобів, психотропних речовин.

САНІТАРНІ ВИМОГИ

Санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти визначає вимоги безпеки щодо освітнього середовища у всіх типах закладів загальної середньої освіти та структурних підрозділах інших юридичних осіб, що забезпечують здобуття загальної середньої освіти (крім спеціальних закладів освіти) усіх форм власності (пункт 1).

Це, зокрема, вимоги облаштування території та приміщень закладів освіти: класів, кабінетів інформатики, хімії, фізики тощо, басейнів, фізкультурно-спортивних приміщень, санітарних вузлів. Також документ визначає вимоги щодо облаштування закладу водопостачанням, водовідведенням та опаленням, встановлює вимоги до освітлення, шумів та вібрацій, забезпечення чистоти повітря.

Окремим розділом у Санітарному регламенті визначаються правила організації освітнього процесу — розклад занять, тривалість перерв, навантаження учнів. Також документ визначає норми облаштування їдалень та інші аспекти організації харчування.

ПРОТИПОЖЕЖНІ ВИМОГИ

У закладі освіти має бути обладнаний необхідними сучасними системами пожежного захисту: протипожежними сигналізаціями, засобами пожежогасіння. Протипожежна безпека — це не лише про обладнання, а про володіння знаннями, як діяти під час пожежі.

Увесь необхідний комплекс дій та заходів при пожежі докладно визначений у Правилах пожежної безпеки для навчальних закладів та установ системи освіти України, які є ОБОВ’ЯЗКОВИМИ ДЛЯ ВИКОНАННЯ всіма учасниками освітнього процесу (пункт 2, розділу І).

Забезпечення пожежної безпеки в закладах та установах покладається на їхніх власників або уповноважені ними органи, керівників закладів освіти, керівників структурних підрозділів (кафедри (методичні об’єднання), лабораторії, навчальні кабінети, склади, бібліотеки, архіви, майстерні тощо) відповідно до законодавства (пункт 5 Правил).

БУДІВЕЛЬНІ НОРМИ ТА ПРАВИЛА

Під час проєктування, побудови та облаштування закладів освіти засновникам обов’язково потрібно враховувати будівельні норми. Адже під час будівництва закладу освіти необхідно розраховувати проєктну потужність закладу залежно від кількості населення, дотримуватися радіусу пішохідної доступності закладу тощо. Всю цю інформацію можна знайти в державних будівельних нормах.

ЗАХИСТ ПЕРСОНАЛЬНИХ ДАНИХ ТА КІБЕРБЕЗПЕКА

Для того, щоб належно здійснювати освітню діяльність, заклад освіти володіє певними персональними даними учасників освітнього процесу. Основним законом щодо питання захисту персональних даних є Закон України “Про захист персональних даних”. Заклад освіти має право збирати, реєструвати, накопичувати, зберігати, адаптувати, змінювати, поновлювати, використовувати і поширювати (розповсюджувати, реалізувати, передавати), знеособлювати, знищувати персональні дані (стаття 2 Закону України “Про захист персональних даних”). У свою чергу здобувачі освіти та батьки також володіють певною персональною інформацією про працівників закладів, інших здобувачів освіти. Тому кожен учасник освітнього процесу має з відповідальністю ставитися до персональних даних інших.

Питання захисту персональних даних та безпеки в Інтернеті загострилося під час дистанційного навчання. Поради, як захистити свої дані під час дистанційного навчання, за матеріалами рекомендацій, перекладених громадською організацією Мінзмін за підтримки Міжнародного союзу електрозв’язку (МСЕ) та за ініціативи Міністерства цифрової трансформації України, читайте тут.

ЯКІСНІ ПОСЛУГИ З ХАРЧУВАННЯ

Ще однією важливою складовою створення такого середовища для дітей є забезпечення належного харчування. Адже переважну більшість часу здобувачі освіти проводять саме в закладі освіти. Тому надзвичайно важливо, що саме впродовж усього цього часу діти споживають у їжу, що продається у шкільних буфетах та готується у їдальнях, наскільки раціон якісний та повноцінний. З ініціативи дружини Президента Олени Зеленської у нашій країні було розпочато реформування системи шкільного харчування. Адже здорове харчування — один із компонентів для здорового розвитку організму дитини, який сприяє розумовій активності дитини та є джерелом енергії.

Вимоги до харчування визначаються, зокрема, Санітарним регламентом для закладів загальної середньої освіти. Також з 1 вересня 2021 року набрали чинності нові норми харчування — Норми харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку. Затверджено Методичні рекомендації щодо методології особливостей здійснення закупівель у сфері організації харчування в закладах освіти.

Проблема нездорового харчування молоді є також дуже актуальною. Дослідження ЮНІСЕФ щодо харчової поведінки українських школярів та їхніх батьків показало, що школярі знають про користь овочів та фруктів, проте все одно купують булочки та інші шкідливі продукти, крім того, великою мірою діти схильні повторювати харчові звички батьків. Нещодавно МОЗ затвердило Рекомендоване Примірне чотиритижневе сезонне меню рекомендоване для організації триразового харчування дітей віком від 1 до 6 (7) років в закладах освіти та інших організованих дитячих колективах на осінній період та опублікувало нові технологічні карти нового шкільного меню. Докладніше про шкільне харчування на вебсайті МОН.

ЗАХИСТ ВІД БУЛІНГУ

Однією з найпоширеніших проблем, яка загрожує як фізичній, так і психологічній безпеці учнів, є проблема булінгу. Нагадуємо учасникам освітнього процесу Порядок реагування на випадки булінгу (цькування). А про те, як говорити з дитиною про булінг, ознаки булінгу, відповідальність за булінг читайте на сторінці на нашого сайту.

ЗАБОРОНА ПРОПАГАНДИ ТА АГІТАЦІЇ У ЗАКЛАДАХ ОСВІТИ

Невтручання політичних партій в освітній процес є однією із засад державної політики у сфері освіти та одним із принципів освітньої діяльності (стаття 6 Закону України “Про освіту”). Але напередодні виборів у деяких закладах освіти влада або кандидати від певних політичних партій ставлять свої політичні інтереси вище за дотримання чинного законодавства та повагу до гідності здобувачів освіти і педагогічних працівників.

Роз’яснення освітнього омбудсмена щодо заборони політичної реклами у закладах освіти. Роз’яснення Центральної виборчої комісії щодо відповідальності посадових осіб за розповсюдження політичної реклами в закладах освіти та рекомендації, куди звертатися батькам, педагогам, адміністрації закладів освіти зі скаргами у разі виявлення фактів розповсюдження політичної реклами у закладах освіти.

СТВОРЮЙМО БЕЗПЕЧНЕ ОСВІТНЄ СЕРЕДОВИЩЕ СПІЛЬНО! ЦЕ – ВАЖЛИВО!

ПІДГОТОВЛЕНО ЗА МАТЕРІАЛАМИ САЙТУ https://eo.gov.ua/