Нове шкільне харчування

У Рожнівському ліцеї «Гуцульщина» імені Федора Погребенника харчування учнів організовано відповідно до Постанови КМУ від 24.03.2021р. №305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку», ст. 5 Закону України «Про охорону дитинства», постанови Кабінету Міністрів України від 02.02.2011 р. № 116 «Про затвердження Порядку надання послуг із харчування дітей у дошкільних, учнів у загальноосвітніх і професійно-технічних навчальних закладах, операції з надання яких звільняються від обкладання податком на додану вартість», наказу Міністерства освіти і науки України та Міністерства охорони здоров’я від 15.08.2006р. № 620/563 «Щодо невідкладних заходів з організації харчування дітей у дошкільних, загальноосвітніх, позашкільних навчальних закладах».

У нашому ліцеї працює їдальня на 200 місць.


Забезпечує повноцінне, безпечне та якісне харчування дітей та дотримання норм харчування відповідно до вимог діючих нормативно-правових документів та вимог санітарного законодавства щодо організації харчування учнів у загальноосвітніх навчальних закладах підприємець Даниш Г.М.

Постачальники продукції:
1. М’ясо і м’ясопродукти – Фермерське господарство «ДелСо» с. Сопів, Коломийський район;
2. Молоко і молокопродукти – ФОП Васиховська О.П., м.Городенка;
3. Філе (куряче) – ФОП Сахновський О.М., м.Коломия;
4. Олія, крупи, борошно – ПП ДЕМ’ЯН-СЕРВІС, м.Коломия.

Учні харчуються за затвердженим графіком.

Асортимент продукції відповідає вимогам чинного законодавства. Усі учні, які відвідують групу подовженого дня, охоплені гарячим харчуванням.

У сучасних умовах питання про здорове харчування учнів є особливо актуальним, оскільки правильне харчування – найважливіша запорука здорового розвитку зростаючого організму дитини. Освоєння шкільних програм вимагає від дітей високої розумової активності, яка пов’язана зі значними витратами енергії. Для відшкодування витраченої енергії учень повинен отримувати повноцінне харчування.

Одна з головних вимог до харчування школярів – його оптимальність і збалансованість.
З 1 вересня 2021 року набули чинності норми харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку та Порядок організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затверджені постановою Кабміну № 305 від 24 березня 2021 року.

Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку

Новими нормами зменшена кількість солі та цукру в готових продуктах. Лише йодована сіль додається у готові страви ( 1 грам на порцію). Овочі та фрукти у свіжому та переробленому вигляді, які містять природній цукор, пропонуються без обмежень.

До нових норм не включено ковбасні вироби, сосиски, рибні, м’ясні та плодоовочеві консерви, кондитерські вироби, оскільки ці продукти мають високий вміст солі, цукру, а деякі з них — консерванти та трансжирні кислоти, що суперечить принципам здорового харчування.

Також зменшені норми споживання хліба та картоплі, збільшена кількість споживання молока та кисломолочних продуктів, м’яса, риби, круп та бобових. Збільшені норми щодо рослинного та вершкового масла, розширена варіація використання продуктів під час складання меню. У меню школярів систематично включаються страви з м’яса, риби, молока. Проводиться анкетування батьків і продуктів, що вчаться по питаннях якості, і страв, що виготовляються, асортименту . Результати опитувань і пропозиції виносяться для обговорення на батьківських зборах і з обслуговуючим персоналом їдальні.

З 30 грудня 2022 року наш ліцей перейшов на нове чотиритижневе сезонне меню для учнів – з овочами, фруктами та іншими корисними стравами. Меню, яке використовується в закладах освіти погоджено з територіальним органом Держпродспоживслужби і цілком відповідає новаціям реформи харчування.

Отримують пільгове харчування діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти з малозабезпечених сімей (1-4 класів), діти з особливими освітніми потребами та діти, батьки яких є учасниками ООС. Для здійснення контролю за якістю харчування учнів створена комісія за участю представників батьківської громадськості.

У нашій їдальні виконуються всі санітарно – епідеміологічні вимоги до організації живлення дітей, що навчаються в ліцеї.
Всі приміщення укомплектовані необхідним устаткуванням. Цього року в шкільній їдальні був проведений ремонт та закуплено нове обладнання та меблі.

Очікуємо від вас підтримки в роз’ясненні нововведень для харчування дітей. Ми готові і надалі обговорювати та дослуховуватись до вашої думки. Пропозиції та конкретні зауваження просимо надсилати на нашу електронну адресу E-mail: Rozhniv-collegium@ukr.net


Адміністрація Рожнівського ліцею «Гуцульщина» при організації харчування керується такими нормативними документами:

    • – Закон України «Про загальну середню освіту»;
    • – Закон України «Про освіту»;
    • – Закон України «Про охорону дитинства»;
    • – Закон України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям»;
    • – Закон «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб»;
    • – Закон України «Про захист населення від інфекційних хвороб»;
    • – Закон України «Про безпечність та якість харчових продуктів»;
    • – Постанова Кабінету Міністрів України від 22.11.2004р. № 1591 «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах» (зі змінами);
    • – Постанова Кабінету Міністрів України від 02 лютого 2011 року № 116 «Про затвердження порядку надання послуг з харчування дітей у дошкільних, учнів у загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладах, операції з надання яких звільняються від обкладення податком на додану вартість» (зі змінами);
    • – Наказ Міністерства освіти і науки України від 01.06.2005р. № 242/329 «Порядок організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах»;
    • – Рішення Рожнівської сільської ради об’єднанної територіальної громади Косівського району Івано-Франківської області № 96 від 30 серпня 2019 року «Про звільнення від оплати за харчування учнів Рожнівської ОТГ у навчальних закладах у 2019-2020 навчальному році»;
    • – Розпорядження Рожнівської сільської ради об’єднанної територіальної громади Косівського району Івано-Франківської області № 37-о від 30 серпня 2019 року «Про організацію харчування учнів закладів загальної середньої освіти Рожнівської ОТГ у 2019/2020 навчальному році»;
    • – Розпорядження Рожнівської сільської ради об’єднанної територіальної громади Косівського району Івано-Франківської області № 40-о від 30 серпня 2019 року «Про організацію харчування дітей пільгових категорій в закладах загальної середньої освіти Рожнівської ОТГ у 2019/2020 навчальному році»;
    – Рішення Рожнівської сільської ради об’єднанної територіальної громади Косівського району Івано-Франківської області № 10-19/2019 від 23 грудня 2019 року «Про організацію та вартість харчування учнів пільгових категорій закладів загальної середньої освіти у 2020 році».