Міжнародний день жінок: як все починалося?

Від середини XIX століття, в різних країнах світу почали мітингувати жінки. Саме ці страйки стали передумовою для створення Міжнародного жіночого дня. 8 березня 1857 року працівниці фабрик у Нью-Йорку вийшли на демонстрацію, відстоюючи свої права. Вони вимагали отримувати рівну оплату праці з чоловіками, знизити робочий день до 10 годин (тоді вони працювати 16 годин). Активістки також привернули увагу суспільства до питань можливості голосувати, покращення умов праці та отримання жінками освіти. Вже зовсім скоро по всьому світу почали з’являтися жіночі профспілки.

Пройшло понад 50 років і 28 лютого 1908 року знову у Нью-Йорку відбувся ще один мітинг робітниць. Тоді на вулиці вийшло понад 15 тисяч жінок. Через два роки вже у Копенгагені відбулася друга Міжнародна конференція жінок, які працюють (Second International Conference of Working Women). Цікаво, що попри поширену тезу про те, що Міжнародний жіночий день був створений діячкою німецького і міжнародного робітничого руху Кларою Цеткін, насправді ідея належить німецькій політикині та борчині за права жінок Луїзі Зіц.

Дорогі наші вчителі, любі жінки!

Традиційно 8 березня разом із багатьма країнами ми відзначаємо Міжнародний жіночий день. Він уособлює боротьбу жінок за свої права на рівні з чоловіками: в оплаті праці, поліпшенні умов роботи, здобутті освіти та можливості голосувати.

Сьогодні жінки займають активну і вагому позицію у сучасному суспільстві.
Вони –  прогресивні діячки у різних сферах, професіоналки своєї справи, керівниці, політичні лідерки та захисниці України. У той же час сучасна українська жінка піклуєтесь про сім’ю, виховуєт дітей та дбає про родинний затишок.

У цей день здобувачі освіти Рожнівського ліцею «Гуцульщина» щиро вітають усіх представниць прекрасної статі! Бажають  Вам життєвої наснаги, нових ідей та здійснення усіх планів і задумів, міцного здоров’я, успіхів у Вашій нелегкій праці, родинного затишку, любові, мирного неба над головою і головне – ПЕРЕМОГИ!

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *