Щороку в Україні та світі 10 жовтня відзначається День психічного або ментального здоров’я. Ментальне здоров’я — це стан психічного добробуту, який дозволяє людині справлятися зі стресом, реалізовувати здібності, навчатися та працювати, робити внесок у життя своєї громади. Ментальне здоров’я є основним правом людини та невід’ємною частиною її загального фізичного стану.

Одним із важливих пріоритетів у діяльності закладів освіти залишається забезпечення психологічної стійкості здобувачів освіти. Педагогічні працівники мають забезпечувати психологічну складову організації освітнього середовища, створюючи умови, що сприятимуть розвитку особистості кожної дитини, збереженню здоров’я та формуванню готовності до самостійного життя

У такий складний час –  час війни, з метою  підвищення рівня обізнаності щодо проблем психічного здоров’я Міністерство освіти і науки України наполегливо рекомендує проводити у закладах освіти усіх рівнів просвітницько-профілактичні заходи (тренінги, флешмоби, челенджі, психологічні хвилинки, івенти різних форматів на вибір педагогів), що допоможуть здобувачам освіти впоратись зі стресом та його наслідками, емоційно налаштуватись на урок, на плідну роботу, сприятимуть атмосфері емоційного відновлення, почуттю безпеки та психоемоційного комфорту. Але варто не забувати і про вчителів, які також потребують психологічної підтримки.

Саме тому у Рожнівському ліцеї «Гуцульщина» весь тиждень був присвячений ментальному здоров’ю. Згідно плану тижня психологічною службою нашого навчального закладу було проведено ряд заходів, таких як: інтерв’ю «У фокусі психічне здоров’я», анкетування «Що ти знаєш про ментальне здоров’я?», веселу перерву «Рух заради здоров’я», тренінгові заняття «Планета ментального здоров’я», «Намалюю в душі сонце», урок з елементами тренінгу «Міньйони на варті ментального здоров’я», заняття з елементами арт-терапії «Склянка моїх емоцій», які були проведені серед учнів 1-11 класів! Також до даних заходів були залучені педагогічні працівники ліцею, які теж брали участь у тренінгу. Соціальний педагог ліцею Христина Юрах провела тематичну виховну годину з елементами тренінгу «Психологічне здоров’я доступне усім» з учнями 6-Б класу.

У часи випробувань важливо не залишатися наодинці. До фахівців з ментального здоров’я можна звертатися не лише, коли почуваєтесь погано. А й тоді, коли хочете скорегувати ваші поведінкові стратегії,  навчитися технікам самодопомоги та змінити негативні переконання. Долаємо стрес разом!!!

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *