Що таке «вітрянка»?

Вітрянка або вітряна віспа — гостре вірусне захворювання, «візитна картка» якого — це висип, який може покривати все тіло.

Вітрянка — захворювання з високим ступенем заразності, швидко поширюється, найчастіше передається повітряно-крапельним шляхом або рідше — при прямому контакті з висипом хворого. Зазвичай легко переноситься маленькими дітьми, з віком може протікати важче.

Симптоми

Інкубаційний період складає 10-21 день після зараження вірусом. Симптоми вітрянки зазвичай тривають близько 5-10 днів, хоча іноді діти хворіють і до 3-х тижнів.

За один-два дні до появи висипу можуть виникнути такі симптоми:
– підвищення температури (іноді до високих цифр)
– головний біль
– втрата апетиту
– втома і нездужання.

Потім з’являється висип, розрізняють три його стадії:

1. Висип у вигляді рожевих плям розміром 2-4 мм.
2. Протягом доби такі плями перетворюються в пухирці, заповнені рідиною. Пізніше вони лопаються, їх вміст витікає.
3. Через 1-3 дні ці пухирці підсихають, їх покривають скоринки темно-червоного або коричневого кольору, які відпадають на 2-3-му тижні.

Висипання з’являються хвилеподібно, тому на невеликій ділянці шкіри одночасно можна побачити всі три стадії висипань: і плями, і пухирці, і кірочки.

Досить часто аналогічні висипання можна побачити й на слизових.

Людина починає бути заразною за одну-дві доби до появи висипу і залишається такою до тих пір, поки всі пухирці не вкриються корочками — зазвичай 5 днів після появи останніх елементів висипу.

У дітей вітрянка може протікати в легкій формі: вони можуть бути веселими і активними, бігати-стрибати як зазвичай, і тільки по невеликій кількості висипань на тілі можна запідозрити вітрянку.

Коли потрібно звернутися до лікаря?

Якщо ви підозрюєте, що у вашої дитини вітрянка, краще показати її лікарю.

Необхідно обов’язково звернутися до лікаря в таких випадках:

дитина молодше 6 місяців
висип поширився на один або обидва ока
висип став дуже червоним, теплим або болючим при торканні, що вказує на приєднання бактеріальної інфекції шкіри
висип супроводжується запамороченням, дезорієнтацією, прискореним серцебиттям, задишкою, тремором (тремтінням), судомами, порушенням координації, сильним кашлем, блювотинням, підвищенням температури тіла вище 39 °C.
Фактори ризику: дитина раніше не хворіла на вітрянку і не була щеплена від вітряної віспи, ходить в школу, дитячий сад або інші місця, де багато дітей. Часто діти хворіють на вітрянку цілими групами і класами.

У більшості дітей, які або перехворіли вітрянкою, або були раніше вакциновані від неї, виробляється імунітет до захворювання. Бувають випадки, коли можна захворіти на вітрянку і після вакцинації, але тоді хвороба буде протікати набагато легше (без висипу або мало висипу, невисока або нормальна температура тіла).

Ускладнення

Вітряна віспа зазвичай протікає легко, але можуть розвиватися важкі ускладнення аж до летального результату.

Які можуть бути ускладнення?

бактеріальні інфекції шкіри, м’яких тканин, кісток, суглобів або крові (сепсис)
зневоднення
пневмонія
запалення головного мозку (енцефаліт)
інфекційно-токсичний шок
синдром Рея (рідкісний, але дуже небезпечний, який загрожує життю стан, характеризується швидко прогресуючою енцефалопатією (через набряк головного мозку) і розвитком жирової інфільтрації печінки) — може розвинутися у дітей, які приймають аспірин під час захворювання.
Ризик розвитку ускладнень підвищується для новонароджених дітей, людей з імунодефіцитами і тих, хто не пройшов вакцинацію.

Лікування

Вітряна віспа зазвичай не потребує лікування і проходить сама по собі. Лікар може призначити антигістамінний препарат для зняття свербіння.

Якщо ваша дитина входить в групу високого ризику, лікар може запропонувати противірусний препарат, такий як ацикловір, або інший препарат — імуноглобулін для внутрішньовенного введення. Ці ліки можуть знизити тяжкість захворювання, якщо приймати їх протягом 24 годин після появи висипу.

Увага! Ні в якому разі не давайте дитині з вітрянкою ліки, що містять аспірин, тому що при такому захворюванні аспірин викликає дуже небезпечний стан — синдромом Рея.

Як можна полегшити стан дитини?

– для зменшення свербежу можна використовувати душ, прохолодну ванну, антигістамінні препарати (за призначенням лікаря),
– якщо при вітрянці утворилися виразки в роті дитини, давайте їй нетверду або перетерту їжу
– для профілактики інфікування елементів висипу при розчісуванні ретельно обріжте нігті.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *