22 березня 2024 року, в останній день перед весняними канікулами, вихованці клубу «Юні лісові рейнджери» Рожнівського ліцею «Гуцульщина» імені Федора Погребенника гостинно запросили юних інформатиків закладу на своє засідання – STEAM заняття  «ЗБЕРЕЖІМО ВЕСНЯНЕ ЧУДО – ПЕРВОЦВІТИ!»

Здобувачів освіти хвилює питання збереження первоцвітів та низька обізнаність населення про ранньоквітучі рослини, які під загрозою зникнення. Учні обговорювали проблему збереження первоцвітів, ділилися своїми напрацюваннями та результатами проведених досліджень.

Марія КРИЧУН (керівник клубу «Юні лісові рейнджери») ознайомила із різновидами первоцвітів, особливостями їх росту, цілющих властивостей та поширення на території України. Учні знайомилися із латинськими назвами рослин та вчилися їх правильно писати. Пригадали про відповідальність за знищення видів рослин, які занесені до Червоної книги України.

Юні інформатики разом із вчителькою Наталією СЕРГІЄНКО поділилися цікавими легендами про весняні квіти. Провели гру «Відгадай красуню», під час якої кожен мав змогу проявити свої знання про передвісників весни. На STEAM занятті вихованці не тільки слухали пісні про чарівні квіти, але й спробували свої сили у написанні віршів про них. Виконуючи вправу «Слово до людини», учні формулювали власні звернення до українців щодо бережливого ставлення до природи. Здобувачі освіти переконані, що недостатньо знати про проблему, а необхідно діяти, щоб її вирішити. Тому юні інформатики презентували підготовлені тематичні буклети, на сторінках яких написали свої аргументи щодо захисту первоцвітів. З метою донести цю інформацію до підлітків та молодих людей, які багато часу проводять в Інтернеті, учениця 8-А класу Софія САХРО, створила  інформаційну сторінку «Первоцвіти – краса природи», яку можна переглянути за покликанням http://surl.li/rweam

Розалія БОЄЧКО (вчителька предметів художньо-естетичного циклу) провела майстер-клас «Краса та ніжність первоцвітів», під час якого учні створювали власні творчі доробки. За допомогою фарб вихованці старалися передати тендітність первоцвітів, яких зображали на камінцях. Інша група виготовляла весняні медальйони  із повітряного пластиліну.

Юні лісові рейнджери ліцею переконані, що зусиллями дітей можна привернути увагу громадськості до проблем збереження ранньоквітучих рослин, агітувати жителів громади не зривати та не купувати первоцвіти, адже перші весняні квіти відіграють важливу роль в житті лісу чи лук як природного комплексу і є їх невід’ємною частиною. Заради нашого квітучого майбутнього, кожному з нас необхідно усвідомлювати свою відповідальність перед природою рідного краю, захисту її краси і багатства.

Все буде квітуча Україна!

Р.S. Як все було

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *