Єдиний скарб у тебе – рідна мова.

Заклятий для сусіднього хижацтва.

Вона твого життя міцна основа,

Певніша над усі скарби й багатства.

П. Куліш

Мова – це душа нації, яка постійно росте і збагачується. Українською мовою розмовляли такі легендарні постатті, як Іван Франко, Тарас Шевченко, Ольга Кобилянська й ще багато інших велетнів нашої культури. Нашу мову цькували, принижували, забороняли, однак вона, як маленький зелений, на перший погляд, слабкий росточок, потужно проривала найтвердіші асфальти цих заборон.

 

День української писемності та мови – державне свято, яке щороку відзначається в Україні 9 листопада. Воно було започатковано у 1997 році Указом Президента України № 1241/97 «Про День української писемності та мови» на підтримку «ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливої ролі української мови в консолідації українського суспільства».

За православним календарем у цей день вшановують пам’ять Преподобного Нестора Літописця, який відомий як послідовник творців слов’янської писемності Кирила і Мефодія та автор першого літопису, що описує історію Київської Русі.

Історія кожної мови вивчається в нерозривному зв’язку з історією народу, який є носієм цієї мови, її творцем. Донині вчені досліджують походження української писемності. Існує версія, що на території України було кілька її варіантів. У Північному Причорномор’ї користувалися абеткою, яка була схожою на грецьку і латину, а в східних регіонах використовувалися сарматські значки, які мали схожість з грузинською азбукою.

Сучасна літературна українська мова з’явилася в XVIII столітті. Першим твором, який було написано з її використанням, вважається «Енеїда» Івана Котляревського. Остаточно закріпив українську розмовну мову в літературних творах поет Тарас Шевченко.
Українська мова становить величезну культурну цінність, що створювалася протягом ряду століть багатьма поколіннями українського народу в особі кращих його представників – передових письменників, вчених і культурних діячів.

У Рожнівському ліцеї «Гуцульщина» традиційно проводяться різноманітні заходи, які присвячені темі писемності та грамотності. Враховуючи карантинні обмеження, вчителі-словесники провели цікаві віртуальні заходи, а також учні змогли продемонструвати рівень знань української мови, долучившись до написання ХХI Всеукраїнського радіодиктанту національної єдності.

Для нас рідна мова – це не тільки дорога спадщина, яка об’єднує в собі народну мудрість, вироблену десятками й сотнями поколінь. Це наша гордість, бо все, що створено нею, увійшло в скарбницю загальнолюдської культури.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *